Orgel

Het orgel in de Waalse Kerk

In 1730 werd een klein orgel geplaatst van de hand van Hendrik van Giessen. Dit orgel werd na ruim zeventig jaar verkocht aan de Hervormde Gemeente in Ouderkerk aan de Amstel en belandde via vele omzwervingen uiteindelijk in het Wittekerkje in Holysloot.

Het nieuwe orgel werd in 1808 gebouwd door Johann Caspar Friedrichs. Adviseurs bij de bouw waren P. van Lee en J. Enschedé vanuit de kerkenraad, die uiteindelijk 6.619,88 gulden betaalde voor het orgel. Friedrichs onderhield het grote Mullerorgel in Grote of St.-Bavokerk en repareerde menig orgel in andere kerken in Haarlem. Bij de bouw maakte hij gebruik va bestaand pijpwerk van andere orgelbouwers. Het houten meubelwerk van het orgel is rijkelijk versierd met slingers van bloemen en bladeren.

Op 28 augustus 1808 werd het nieuwe orgel gekeurd door de organisten van de kerk, P. Hoogstraaten en J.P. Schuman. In 1840 maakte orgelmaker Gabry het orgel schoon en voerde enkele reparaties uit. Bij een reparatie in 1875 voegde Knipscheer een Viola di Gamba 8′ en een Tremulant toe aan het bovenwerk en plaatste dit werk in een zwelkast. Het aangehangen pedaal breidde hij uit met twee stemmen: ee n Fagot 16′ en een Schalmey 4′. Alle tongwerken werden in 1924 door K.P. van Ingen vervangen.

Het orgel is hierna nog gewijzigd, maar het is niet bekend wanneer en door wie. In 1959 bleken de Dulciaan en fagot 8′ en de Open Fluit 2′ te ontbreken. De Gemshoorn 4′, Quint 3′ en Gedekt e Quint 3′ waren verplaatst. Hierna werd het instrument in 1964/1965 gerestaureerd door Flentrop. De oorspronkelijke dispositie werd hersteld, de zwelkast en de tremulant werden verwijderd en er werden nieuwe tongwerken geplaatst.  Flentrop handhaafde de Viola di Gamba 8′. Tenslotte is het pedaal uitgebreid met vijf stemmen, die allen middels een mechanische transmissie van het hoofdwerk spreken.

Op 25 juni 1965 werd het instrument weer officieel in gebruik genomen. In 2001 werd een restauratie door H. van Eeken gestart onder leiding van Hans van Nieuwkoop en Wim Diepenhortst. In het voorjaar van 2008 is deze voltooid. Een aantal van de tongwerken van Flentrop Orgelbouw uit 1964. is hierbij vervangen. De Schalmey 4′ op het pedaal heeft plaats moeten maken voor een  Trompet 8′. De Dulciaan 8′ op het Bovenwerk is nog wel van Flentrop Orgelbouw.

Tijdens de laatste restauratie van de Waalse Kerk is het orgel weer helemaal nagezien en waar nodig gerestaureerd.